Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Вільшаницька громада» (код ЄДРПОУ: 04370231) був реорганізований і увійшов до складу Ралівської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
 
ВІЛЬШАНИЦЬКА ОТГ

припинила діяльність, увійшла до складу Ралівської громади

ПРАВИЛЬНА ПОВЕДІНКА НА ПРИРОДІ

Дата: 12.06.2020 16:48
Кількість переглядів: 106

 

Кожного разу, виїжджаючи з міста на природу, ми сподіваємося відволіктися від сірих буднів, побачити щось незвичайне, отримати порцію нових приємних вражень. Але в реальності відволіктися на сто відсотків не вдається, так як куди б ми не поїхали, ми гарантовано зустрінемо сліди перебування своїх попередників: пластикові пляшки, витоптані галявинки, обгорілий ліс.

Деякі пристосувалися не помічати негативних моментів, ігнорувати небажані елементи в пейзажі. Однак, для більшості справжніх любителів природи дисгармонія, внесена людиною, не залишиться непоміченою. Щоб зберегти існуючі цінності ми закликаємо вас дотримуватися певних правил поведінки на природі.
Прибирайте за собою все сміття. Навіть залишені бананові й апельсинові скоринки псують навколишній вигляд. Пластикова пляшка, банка з-під пива взагалі сама не зникне. Не полінуйтеся прибрати чужу пляшку або поліетиленовий пакет.
На часто відвідуваних стоянках нині можна побачити гори сміття. Не уподібнюйтеся тим "любителям " природи, які вважають такий спосіб утилізації сміття культурним. Ніхто його звідти не прибере. Не вносьте свою лепту в знищення природи. Забирайте своє сміття з собою і залишайте відвідане місце хоча б у такому ж стані, в якому воно було до вашого приходу, а ще краще - прихопіть сміття, залишене до вас.
Спалювання прибирає сміття з поля зору, але треба пам'ятати, що згорілий пластик призводить до отруєння ґрунту, повітря і води в місці спалювання.
Будьте обережні з вогнем. Якщо вам довелося розвести багаття (обсохнути або для шашлику), - не залишайте його непогашеним. Ретельно залийте його водою перед відходом, щоб не залишилося тліючих жарин. У суху і вітряну погоду з багаттям треба бути гранично обережним.
Пам'ятайте - наслідки лісової пожежі залишаються надовго. І місце, яке дарувало вам радість, буде виглядати похмурим і незатишним кілька років. Також ретельно прибирайте за собою огарки, не кидайте їх під ноги і, особливо, в озеро чи річку - там вони будуть плавати кілька місяців!
Не залишайте слідів свого перебування. Не треба увічнювати факт свого відвідування даного місця на скелях, каменях або корі дерева.
Не зривайте квіти. Цим ви завдаєте шкоди природі. Особливо в часто відвідуваних людьми місцях. Кожен вважає, що можна взяти "трохи", але результат буде дуже плачевним, якщо це "трохи" буде пророблено кілька тисяч разів. Навіть у глухих місцях, зриваючи кілька квіток з лісової галявини, ви позбавляєте інших людей можливості насолодитися істинною і повною красою природи.
Не намагайтеся близько підійти до дикої тварини (особливо до великої) або, тим більше, переслідувати її. Це небезпечно! Дикі звірі намагаються уникати людей, але, іноді, люди застають їх зненацька. Наприклад, можна натрапити на лося або кабанів, захоплених процесом їжі. Якщо ви помітили тварин, то не панікуйте - не біжіть. Спокійно, без прояву страху, відходьте. У великій компанії ризик несподівано зустрітися з дикою твариною набагато нижчий, так як велика компанія видає більше шуму і у звірів більше шансів почути їх заздалегідь і втекти. У місцях, де зазвичай багато звірів, треба шуміти навмисне: прив'язати дзвіночок до рюкзака, або будь-які залізні предмети, що створюють шум - казанок, ложку, кружку.
 Не соромтеся проводити повчальні бесіди з дітьми та підлітками. Правила поведінки на природі (а особливо, правила культурної поведінки на природі) самі не виробляються. Вони виховуються і доводяться особистим прикладом. Отримуючи задоволення від спілкування з дикою природою, не завдавайте їй шкоди. Вносьте в неї якомога менше змін фактом свого існування.
Пам'ятайте про майбутнє. Від вас залежить, як буде виглядати вибране вами місце наступного разу. Бережіть природу!


« повернутися

Веб-сайти для громад України - GROMADA.ORG.UA Веб-сайти для районних державних адміністрацій України - RDA.ORG.UA Веб-сайти для районних рад України - RAYRADA.ORG.UA Веб-сайти для відділів освіти та освітніх закладів - OSV.ORG.UA Розробка офіційних сайтів державним організаціям


офіційні сайти «під ключ»
для органів державної влади

Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua