Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Вільшаницька громада» (код ЄДРПОУ: 04370231) був реорганізований і увійшов до складу Ралівської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
 
ВІЛЬШАНИЦЬКА ОТГ

припинила діяльність, увійшла до складу Ралівської громади

Обережно, кір

Дата: 21.01.2019 14:18
Кількість переглядів: 220

Фото без опису

В 2017-18 роках Україну сколихнув спалах кору – одного з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. За інформацією Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України з початку 2018 року на кір захворіли 36 455 людей – 14 111 дорослих і 22 344 дитини. За прогнозами медиків до кінця року кількість хворих на кір може перевищити найвищий показник захворюваності, що був зафіксований в Україні, починаючи з 1991 року.

 

Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5-6 років. Головною причиною є низький рівень імунізації, тобто охоплення щепленнями. Відповідно до статистики МОЗ України, з 2016 року менше половини дітей отримали щеплення від кору за графіком, тому настороженість щодо підвищення захворюваності не зникає. 

Як передається вірус кору

Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

 

При контакті із хворим 9 з 10 нещеплених людей захворіють.

 

Не дивлячись на розвиток медичної галузі, кір все ще залишається однією з головних причин дитячої смертності в світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі 30-40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. 

Які прояви має захворювання на кір

Кір і у дорослих і у дітей перебігає тяжко. Інкубаційний період кору (до появи симптомів) зазвичай становить від 6 до 21 днів. Після цього розвивається виражена симптоматика, але перші прояви кору є неспецифічними, вони притаманні будь-якому застудному захворюванню: 

  • висока температура;
  • головний біль;
  • нежить;
  • сухий кашель;
  • збільшення лімфовузлів;
  • запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення);
  • може виникати пронос та блювота. 


На 4-5 день хвороби з’являється червоний плямистий висип, який починається з голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Симптоми кору люди часто сприймають за грип чи ГРВІ, звичайну застуду, а висипку сприймають за прояв алергії на прийом ліків і навіть після її появи намагаються лікувати кір вдома. Але потрібно пам’ятати, що людина, яка хворіє на кір, є заразною ще до появи висипу та до 4 діб після його появи.

 

Найнебезпечнішим є розвиток ускладнень, серед яких найчастіші:

  • пневмонія;
  • запалення середнього вуха;
  • запалення мозку та інші серйозні ускладнення. 


Кір може призвести до інвалідності та смерті, тому дуже важливо не займатись самолікуванням і звернутись до лікаря при появі перших симптомів

 

Хвороба із симптомами триває до декількох тижнів. Лікування направлене на полегшення стану і запобігання ускладненням, адже ліків, які б впливали на вірус кору і використовувалися в практиці, не існує.

 

Єдиний надійний спосіб запобігти кору – вакцинація. Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. 2 дози вакцини формують імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Першу дозу вакцини проти кору, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, дитина отримує в 12 місяців, другу — в 6 років.

Діагностика кору

Антитіла до вірусу кору вперше з’являються в крові з моменту появи висипу. Максимальний рівень вмісту IgM в крові спостерігається на 4-7 день після появи висипу, вони зберігаються протягом 28 днів. IgG починають вироблятися з моменту появи висипу і досягають максимального рівня через 2 тижні; їх можна виявити протягом довгих років після перенесеної інфекції.

 

Для діагностики кору ВООЗ рекомендує використовувати виявлення вірусспецифічних IgM в сироватці крові на 4-7 день з моменту появи висипу. Без визначення IgM не обійтись і в разі проведення диференційної діагностики між захворюваннями зі схожою симптоматикою. Деякі ГРВІ можуть перебігати досить важко та з висипкою на шкірі, а цьогоріч, за словами провідного фахівця Голубовської Ольги, у дорослих кір часто має нетиповий перебіг:

  • слабко виражений катаральний синдром на початку захворювання (без кон'юнктивіта, кашлю);
  • у частини хворих присутній нетиповий висип, який з'являється вже у перші дні хвороби, може бути найрізноманітнішим;
  • у третини хворих відсутні плями Копліка-Філатова (висип на внутрішній поверхні щік);
  • відсутня етапність висипань;
  • часто наявні шлунково-кишкові порушення. 


Для визначення напруженості імунітету застосовується виявлення антитіл IgG в сироватці крові. Всім людям, які не мають достовірної інформації про вакцинацію або перенесене в минулому захворювання, можна визначити в крові титри IgG проти вірусу кору. Якщо антитіла не виявлені – це свідчить про відсутність імунітету до хвороби і потрібно вакцинуватися. Фото без опису


« повернутися

Веб-сайти для громад України - GROMADA.ORG.UA Веб-сайти для районних державних адміністрацій України - RDA.ORG.UA Веб-сайти для районних рад України - RAYRADA.ORG.UA Веб-сайти для відділів освіти та освітніх закладів - OSV.ORG.UA Розробка офіційних сайтів державним організаціям


офіційні сайти «під ключ»
для органів державної влади

Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua